T.C.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
NÜFUS VE GÖÇ ARAŞTIRMA MERKEZİ
YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı olarak kurulan Nüfus ve Göç Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı olarak kurulan Nüfus ve Göç Araştırma Merkezini, (NÜGAM)
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
f) “NÜGAM” Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırma Merkezinin kısa adını ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; toplumsal, ekonomik, politik ve bilimsel gelişmeye katkıda bulunmak üzere; Nüfus ve göç konularında araştırmalar yapmak, veri/bilgi üretmek, üretilen veri ve bilgilerin yayımlanmasını sağlamak, toplumda nüfus ve göç konularında duyarlılık yaratmak ve ayrıca nüfus ve göç konularında ulusal politika geliştirilmesine ve uygulanmasına destek olmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır;
a) Türkiye nüfusunun tarihsel gelişimi, dağılışı, demografik dönüşümü, nüfusun sosyal, kültürel, ekonomik ve demografik özellikleri, insan kaynağı olarak nüfus analizi, Türkiye’de yaşanan iç ve dış göç süreçleri ve göçle birlikte ortaya çıkan sorunlar üzerine araştırmalar yapmak ve projeler üretmek,
b) Nüfus ve göç üzerine çalışan ulusal ve uluslar arası nitelikteki benzer merkezlerle işbirliği ve ortak çalışmalar yapmak,
c) Nüfus ve göç konularında panel, konferans, çalıştay ve sempozyumlar düzenlemek,
d) Üniversite içi veya dışındaki diğer kurumların nüfus ve göç içerikli servis derslerine destek olmak,
e) Talep halinde resmî veya özel kurum ve kuruluşların personeline nüfus ve nüfus hareketleri konusunda bilimsel ve teknik destek sağlamak,
f) Ulusal nüfus ve göç politikaları geliştirilmesine ve uygulanmasına destek olmak,
g) Merkezce yürütülen “araştırma ve projelerin” sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması için toplantılar düzenlemek,
h) Zorunlu göç ve mülteci akınları gibi kitlesel nüfus hareketlerinin yaşandığı kriz noktalarında, talep olması halinde saha çalışmalarına katılmaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür,
b) Yönetim Kurulu,
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili profesör veya doçent unvanına sahip Üniversite öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanı ile ilgili en az doktora unvanına sahip Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından en çok iki kişi, üç yıl için Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir.
(3) Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9 – (1) Müdür; Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur. Merkezi temsil eden Müdür; Yönetim Kuruluna başkanlık eder, Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapar, her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre sunar.
Yönetim kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ve Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından Merkezin faaliyet alanı ile ilgili çalışmaları bulunan ve en az doktora unvanına sahip Üniversite öğretim elemanları arasından üç yıl için görevlendirilen Müdür dahil toplam altı kişiden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu; Merkezin eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, danışmanlık ve yayın faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırır. Yönetim Kurulu üç ayda en az bir kez Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yönetim kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin çalışma planı ve programlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak,
b) Rektöre sunmak üzere Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak,
c) Merkez elemanlarının eğitim, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak,
ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek,
d) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek edip Rektörlüğün onayına sunmak.
e) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği işleri değerlendirerek karara bağlamak.
Danışma kurulu
MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili alanlarda bilgi ve deneyime sahip Üniversite öğretim elemanları veya istekleri halinde kamu ve özel kuruluşlardaki uzman kişiler arasından, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilen en fazla altı kişiden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.
(2) Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında yılda en az bir kez olağan olarak toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Danışma kurulunun görevleri
MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır;
a) Uzun vadeli bilimsel ve idari planları değerlendirerek, Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak,
b) Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde ve tavsiye niteliğinde önerilerde bulunmak,
c) Merkezin projelerine özel uzmanlık alanlarında katkı sağlamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.
Ekipman ve Demirbaşlar
MADDE 15 – (1) Merkezin ihtiyacı olan alet, donanım ve demirbaşlar Rektörlükçe karşılanır,
Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.